online website builder

A Lehel Vadásztársaság bemutatkozása


A jászberényi Lehel Vadásztársaság 1946-ban alakult meg, Jászberény város határában és az akkor még létező jászberényi járás ehhez kapcsolódó részein 41500 kataszteri holdon. A tagságot elsősorban helybéli üzemek, intézmények, ipari és mezőgazdasági szövetkezetek dolgozói alkották. Azóta eltelt időszakban többször változott a terület nagysága, mára a vadgazdálkodásra alkalmas terület 8907 hektár, és 36 fő a tagok létszáma.
A vadásztársaság célul tűzte ki és nagyon fontos feladatának tartja, hogy egy jó, családias hangulatú társasági életet biztosítson tagjai számára, továbbá lehetőségeihez képest minden évben fejlesztéseket, újításokat, beruházásokat hajtson végre, hiszen a folyamatos fejlődés csak így érhető el.
Nagy hangsúlyt fektetünk a vadászati hagyományok, a vadászati kultúra ápolására és a fiatal vadászgeneráció nevelésére. Óvodás és iskolás csoportokat is fogadunk minden évben és ezen alkalmakat megragadjuk, hogy élethű képet adjunk a vadgazdálkodás, a vadászat és a természetjárás lényegéről és szépségéről.
Vadásztársaságunk gazdálkodása apróvadas jellege miatt három vadfajra őzre, mezei nyúlra és fácánra épül. A szakmai munka során és döntéseink meghozatalánál minden esetben a vadállományunk érdekeit tartjuk elsődlegesnek. Természetesen mindhárom vadfaj hasznosításánál figyelembe vesszük az évjáratok különbségét, változását, hisz nagyon sok tényező befolyásolja az évenkénti állomány nagyságot és a trófea minőséget.


Őz:
Nagy örömmel, boldogsággal tölt el bennünket, hogy egy nagyon jó, mondhatni kiváló őzállománnyal gazdálkodhatunk, hiszen területünk a világ egyik legjobb őzes területén, Jász-Nagykun- Szolnok megyében található. Több kiváló bak került már terítékre az évek folyamán. Fizető vendégeink döntő többsége a külföldi bérvadászok, de egyre növekszik a belföldi vendégeink száma is, sőt már magyar törzsvendégkör is kialakult. Természetesen célunk a belföldi vendégkör bővítése, hiszen rugalmasabban, könnyebben lehet velük a vadászatokat szervezni.
Őzbakvadászati módok közül a terepjárós barkácsolást (főleg tavasszal), a cserkelést és a les-vadászatot (főleg üzekedéskor) alkalmazzuk. A takarást és az őzek aktivitását figyelembe véve két időszakban április 15- május 10. között és üzekedésben július 25- augusztus 10. között tudunk legeredményesebben őzbakvadászatot folytatni. Az őzbakszezon végén már hagyományosnak mondható trófeamustrát tartunk, melyen az adott évben terítékre került bakok trófeáit állítjuk ki, a külföldi bérvadászok bakjait pedig fotón mutatjuk be az érdeklődők számára. A rendezvényen beszámolunk az adott év őzbakvadászatának eredményéről és tapasztalatairól, a végén pedig átadjuk az elejtők számára a trófeákat.
Az őzbakvadászat mellett természetesen őz tarvad vadászatára is szívesen várjuk vendégeinket, melyet már az őzbakvadászatoknál is említett vadászati módokkal vadásztatunk. Itt a kedvező lehetőség szinte egész vadászati idényében adott, mivel ekkorra már jelentősen csökken a takarás a területen. A vehemfejlődés, és jobb agancsfelrakás érdekében a tarvad- vadászatot próbáljuk január végére befejezni, hogy minél előbb nyugalmat biztosítsunk állományunknak.


Mezei nyúl:
A mezein nyúl gazdálkodásunk is fontos szerepet kap. Az állományunk nagysága megyei viszonylatban közepesnek mondható. A vadászattal történő hasznosítás mellet élőnyúl befogást is szervezünk, mikor az állomány mennyisége lehetővé teszi. 


Fácán:
A vadfácán állományunk igen jónak mondható, a téli időszakban, mikor a hó jól összekoncentrálja őket, egy- egy hajtásban felreppenő madármennyiség egy pillanatra visszaidézi régmúlt idők vadbőségét. A vadkakasokat a társaságunk tagjaival és azok vendégeivel hasznosítjuk. A mai kornak megfelelő fácánnevelőnkben foglalkozunk fácántenyésztéssel, napos kortól neveljük a madarainkat. Nevelt fácán gazdálkodásunk átreformálódott, a nagyterítékű fácánhajtások helyett madaraink jelentős részét kész felnőtt fácánként értékesítjük.


Tisztelettel és szeretettel várjuk minden kedves régi és új vendégünket őzbak és őztarvad vadászatra. Továbbá október közepétől december közepéig mennyiségtől függően tudunk biztosítani ép tollazatú, jó röpkészségű vadászfácánt mindazok számára, akik szeretnének élő fácánt vegyes ivarban vagy szín kakasként vásárolni, illetve igény szerint helyben fácánvadászatot is értékesítünk.
Ha eljön hozzánk vadászni és családja is elkíséri, vagy napközben nem akar a szállodában tartózkodni akkor a környékünkön a következő kirándulási és kikapcsolódási lehetőségeket tudjuk ajánlani.


Mátrai kirándulás (45 km-re)
Eger város és környékének megtekintése (80 km-re)
Egerszalóki élményfürdőzés (70 km-re)
Tápiószentmártoni lovaspark és Attila- domb látogatása (30 km-re)
Jászberényi Állatkert megtekintése
Ha üzekedés időszakában jön el hozzánk, akkor pedig a jászberényi nyár programsorozatai közül biztosan talál kedvére valót.


Ajánlott szálláslehetőségek:
Hotel Lehel Gyöngye 5100 Jászberény, Neszűr tanya 10. Tel: 06-57/415-122
Mizse Motel 5141 Jásztelek, Pusztamizse Major Tel: 06-57/462-056, 06-57/889-275
Andrássy Thermál Hotel 5130 Jászapáti, Gyöngyvirág út 24. Tel: 06-57/540-580 

Címünk

5100 Jászberény,
Jákóhalmi út 32Elérhetőségek

Email: lehelvt@invitel.hu
Telefon: + 36 57 413 602  

Vezetőség

Pesti József  (Elnök)
+36 30 959 7508
pestijozsef@ccstudio.hu

Gondos Roland  (Alelnök)
+36 30 535 5199
gondos.roland@darazskevero.hu

Pesti Csaba (Titkár)
+36 30 623 7333
cspesti1@gmail.com

György Imre  (Fővadász)
+36 30 279 3951
gyorgy.imre5@gmail.com